Hírek

A németek betiltanák a Google Analyticset 2009.11.30 A német tartományi és kormányzati szerv illegálisnak véli a Google Analyticset. A vádlók nem aprózzák el, azonnali betiltását kérik.

Németországban több kormányzati szerv szerint is problémás a Google Analytics működése, leginkább azért, mert a keresőóriás ingyenes szolgáltatása lehetővé teszi a webszájtok üzemeltetőinek, hogy értsítésük és beleegyezésük nélkül részletes információkat gyűjtsenek a látogatók számáról, szokásaikról és egyebekről. Ráadásul a szájtonként összegyűjtött információ mind rendelkezésére áll a Google-nek, s az adatok azonnal kivándorolnak Németországból, hogy az Egyesült Államokban dolgozzák fel azokat.

A német adatvédelem aggódik

A Zeit Online tegnapi cikke szerint a német adatvédelmi szervek megpróbálják az országból kitiltani a Google Analytics-et, mivel az szerintük megszegi a törvényeket. Ezen felül pedig büntetéssel is sújtanák azokat a cégeket, akik a tiltás ellenére mégis használják a statisztikai szoftvert. Egy szakjogász szerint a német törvények értelmében a jóváhagyás nélküli adatgyűjtés miatt akár 50 ezer eurós büntetések is kiszabhatóak lennének. A tettenérés nem lenne nehéz, ugyanis a weboldalak kódjában el kell helyezni a mérőkódokat, ami körülbelül olyan nyilvánvaló a használatra az oldal betöltésekor, mint a VISA/Mastercard matrica egy üzlet bejáratán.

Az ügyet megszellőztető lap arra is választ ad, hogy miért találja ennyire rémisztőnek a Google tevékenységét a német adatvédelem. A német weboldalak (a .de domainhez tartozó lapok) 13 százaléka jelenleg a Google Analytics-et használja elemzésre, beleértve ebbe a legnagyobb médiumokat, politikai pártokat, szervezeteket, gyógyszeripari cégeket is, míg a más egyéb webelemző szolgáltatásokat csak a szájtok 4 százaléka használja. A kormányzat szerint aggályos, hogy a Google túl sok adathoz, információhoz jut a német állampolgárokkal kapcsolatban, a különböző szájtokról gyűjtött adatok segítségével ugyanis a Google képes akár teljes személyiségprofilokat összeállítani: Megismerhető az emberek érdeklődési köre, életstílusa, fogyasztási szokásai, sőt, még a politikai és szexuális hovatartozás is egyértelmű a böngészési szokások alapján.

Hiába hárít

Ez a tény akkor is igaz, ha a Google ez elmúlt hetekben tett egy gesztust a felhasználók felé a Dashboard nevű felülettel, ahol mindenki áttekintheti, hogy milyen adatok halmozódtak fel róla a rendszerben, illetve ha akarja, törölheti is azokat. Ez utóbbi ugyanis csak a személyes felhasználói fiókra vonatkozik, de az Analytics ennél jóval átfogóbb, komplexebb statisztikák, elemzések készítésére is alkalmas. A német törvények pedig tiltják, hogy ilyen jellegű adatbázisok elhagyják az ország területét, a Google Analytics adatai pedig akadálytalanul folyhatnak át az amerikai területen lévő szerverekre.

"A Google Analytics által gyűjtött adatokat a Google semmi másra nem használja, mint hogy az oldal látogatottságával kapcsolatos jelentéseket, statisztikákat küldjön az szájt üzemeltetőjének, ezzel segítve az oldalak hatékonyabbá és használhatóbbá tételét" - tudatta lapunkkal a Google. "Az Analytics használatának egyik feltétele, hogy a weboldal üzemeltetője frissítse az adatvédelmi szabályait, s az oldalon tegye közzé az adatgyűjtés tényét és feltételeit. A Google úgy érzi, hogy az Analytics magasra tette a lécet a többi hasonló szolgáltatáshoz képest az értesítési kötelezettséggel és az átláthatósággal kapcsolatban."

A briteknél rendben van, sőt!

A Google közleménye ráadásul egy fricskát is megenged magának, azt írja, hogy az Egyesült Királyság adatvédelmi ombudsmani hivatala, ami a németországi vádaskodó szervezet brit párja, szintén Google Analytics-et használ a saját weboldalán.

Akit nem győzött meg a Google, az egyszerűen letilthatja az Analytics domaint a böngészőjében, s soha többé, egyetlen oldal sem lesz képes regisztrálni a tevékenységét. Firefox böngésző alatt erre például egyszerű megoldás a NoScript plugin használata, amivel minden domain manuálisan engedélyezhető vagy letiltható, s egy kattintással ellenőrizhető, hogy az adott weboldal csápjai mely más domainekre nyúlnak át.

Forrás: hwsw.hu « Vissza a hírekhez

További
Híreink

2018.10.12 Hatékony védekezés a levélszemét ellen

Az elmúlt időszak visszajelzései azt mutatják, hogy megnövekedett a postafiókokba beérkező spamek száma. Készítettünk egy rövid felhasználói segédletet, melyben összeszedtük a levélszemét elkerülésének és kiszűrésének főbb lépéseit. Reméljük hasznát veszi!

2018.09.05 Már a Facebook is elvárja a hitelesített SSL tanúsítványt október 6-tól

Hitelesített SSL tanúsítványt vár el a Facebook október 6-tól azoknál a honlapoknál amelyek a Facebook autopost és a Facebook regisztáció és belépés (SSO) funkcióját használják.

Vegye fel velünk a
Kapcsolatot!

Név:
E-mail:
Telefonszám:
Üzenet:
Ellenőrzés:

Wawona Internet Kft.
Székhely, iroda és postacím:
7621 Pécs, Perczel Miklós u. 35.
Tel./Fax: 06 72 227 718
E-mail küldés

Kiemelt referenciáink

royalweddingphoto.hu honlap fejlesztés

94 A reszponzív royalweddingphoto.hu legújabb munkánk, a budapesti cég nemcsak a fővárosban hanem az ország nagyvárosaiban is örömmel vállal megbízásokat...

barcsmetal.hu reszponzív honlap fejlesztés

93 A barcsmetal.hu reszponzív honlappal mutatja be az összes információt ami a konténergyártással kapcsolatos. Egyedülálló konténertervező alkalmazás is ...

raklapbudafok.hu reszponzív weboldal

92 A P&P Budafok Kft. honlapja legújabb munkánk. A raklapok között kényelmes válogatást tesz lehetővé asztali gépen és mobil eszközökön egyaránt.